Măsuri pentru creşterea absorţiei fondurilor structurale

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că au fost implementate o serie de măsuri de ordin legislativ şi procedural care să vină în sprijinul beneficiarilor POSDRU, pentru a elimina apariţia blocajelor în implementarea programelor.

            ‘MFE a redus timpul de procesare a cererilor de rambursare depuse de beneficiarii programului de la 45 la 20 de zile prin ordonanţa de urgenţă 84/2013. De asemenea, au fost promovate lunar hotărâri de Guvern prin care s-au alocat temporar sumele necesare onorării cererilor de plată şi rambursării către beneficiarii finali a cheltuielilor eligibile. În cadrul POSDRU, suma s-a ridicat la peste 1,2 miliarde de lei’, a explicat Teodorovici la conferinţa anuală ‘POSDRU – Principalul instrument pentru formare, ocupare şi incluziune socială din România – 2013’.

            Eugen Teodorovici a mai spus că s-au reglementat situaţiile în care beneficiarii faţă de care statul întârzia să plătească banii pe programele operaţionale trebuiau să plătească la rândul lor penalităţi sau dobânzi către stat.

            ‘Restituirea TVA-ului, astfel încât beneficiarul îşi va putea primi suma aşa cum a fost semnat contractul de finanţare cu administraţia publică, este o chestiune care trebuie clarificată, trebuie văzut exact de unde va fi suportată această returnare de TVA, fie de la bugetul de stat, fie de la Comisia Europeană la rambursare’, a mai spus Teodorovici.

            El a adăugat că în 2013 a fost solicitată Comisiei europene pentru rambursare suma de aproximativ 430 de milioane de euro, cea ce a condus la creşterea ratei de absorbţie la aproximativ 24%.

            ‘Referitor la următoarea perioadă de programare 2014-2020, obiectivul principal al autorităţilor române a fost abordarea finanţării într-o manieră coerentă, printr-o armonizare strategică al acestui instrument financiar cu restul investiţiilor din instrumentele structurale. Beneficiarii vor derula aceste proiecte după o nouă abordare de achiziţii publice, mult mai simplă, mult mai aproape de ceea ce e normal să se întâmple la nivel european’, a declarat ministrul.

            Teodorovici a asigurat că România nu va pierde bani în 2013, dar va continua efortul de absorbţie, pentru că anul viitor suma de cheltuit va fi destul de mare.

            ‘Având în vedere că odată cu aplicarea regulii M+3 o sumă de aproximativ 600 de milioane de euro a fost mutată pe 2014, ceea ce face ca suma să se ridice undeva la 2,1 miliarde de euro pentru 2014, sumă care trebuie cheltuită până la sfârşitul acelui an, prin programe POSDRU’, a spus Eugen Teodorovici.

            Ministrul Fondurilor Europene a amintit că a fost adoptată o măsură foarte importantă care se referă la mecanismul decontării cererilor de plată pentru toţi beneficiarii, atât cei privaţi, cât şi cei publici şi şi-a reluat promisiunea de a definitiva normele de aplicare ale acestui act normativ până vineri, astfel încât deciziile luate la nivel de Guvern să poată fi implementate şi la nivelul beneficiarilor.

            ‘Progresul este cu atât mai relevant cu cât a fost obţinut pe fondul dificultăţilor cu care ne-am confruntat pentru deblocarea acestui program foarte important şi reluare plăţilor pentru România din partea Comisiei Europene. Ministerul Fondurilor Europene a iniţiat, alături de Ministerul Muncii, o serie de măsuri de ordin legislativ şi procedural care să vină în sprijinul beneficiarilor POSDRU, pentru a elimina apariţia blocajelor în implementare’, a declarat Teodorovici în cadrul conferinţei anuale POSDRU.

            Evenimentul are ca obiectiv principal comunicarea rezultatelor atinse în implementarea POSDRU, însoţită de o analiză a provocărilor majore cărora Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane trebuie să le facă faţă în viitor, venind în întâmpinarea nevoilor de informare ale beneficiarilor, potenţialilor beneficiari, precum şi ale opiniei publice.

            Totodată, pe durata conferinţei vor fi prezentate o serie de proiecte de succes, în vederea facilitării schimbului de bune practici.

            Finanţarea totală alocată prin Programul Operaţional Sectorial ‘Dezvoltarea Resurselor Umane’ pentru întreaga perioadă de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,25 miliarde euro, din care contribuţia UE este de 3,47 miliarde euro.

 

AGERPRES (autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Mihai Simionescu)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: