DEBLOCAREA PLĂŢILOR PE PROGRAMUL POS CCE

evaluare-proiecte-pos-cce-7207Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, l-a anunţat pe premierul român Victor Ponta că executivul comunitar a luat decizia deblocării plăţilor pe Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), a declarat marţi, la Bruxelles, purtătoarea de cuvânt a înaltului oficial european, Shirin Wheeler.

‘Comisia Europenă a ridicat presuspendarea Programului Competitivitate datorită măsurilor complete de corecţie luate de autorităţile române. Cererile de rambursare pot fi din nou procesate şi aceste investiţii valoroase pentru România vor reîncepe’, a declarat Johannes Hahn, citat într-un comunicat al CE, subliniind că acum ‘ne putem concentra mai mult asupra planificării pentru următoarea perioadă de programare’.

Rambursările de fonduri pe programul POS CCE au fost întrerupte din iulie 2012, deşi programul a fost presuspendat abia în luna octombrie a anului trecut, alături de Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional Sectorial Transporturi, pe care s-au reluat deja plăţile.

 

Purtătoarea de cuvânt a comisarului Hahn a afirmat că cereri de rambursare în valoare de circa 196 de milioane de euro pe POS CCE aşteaptă să fie procesate, banii urmând să fie plătiţi în următoarele zile.

‘Diferitele reforme ale sistemelor de managament şi control care au fost solicitate de serviciile CE pentru a se asigura că fondurile sunt bine gestionate au fost introduse şi verificate de Autoritatea naţională de audit şi acum ştim nu numai că au fost realizate, ci şi că funcţionează’, a mai spus Shrin Wheeler.

CE a anunţat la sfârşitul lunii iunie că au început pregătirile pentru o decizie de suspendare a POS CCE, întrucât autorităţile române nu luaseră măsurile solicitate şi nu efectuaseră acţiunile de corecţie solicitate de serviciile sale.

Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, a afirmat însă la mijlocul lunii trecute că autorităţile române au făcut ‘eforturi considerabile’ pentru a corecta deficienţele semnalate de CE şi pentru a asigura un sistem de management mai eficient. Între timp, o echipă de audit a CE s-a deplasat în România, iar Autoritatea română de audit şi-a trimis la Bruxelles raportul privind măsurile luate de autorităţi pentru funcţionarea POS CCE.

În ceea ce priveşte draftul matur al Acordului de parteneriat pentru perioada 2014-2020, care este prezentat marţi în Parlament de premierul Victor Ponta, acesta urmează să fie trimis CE ‘în următoarele zile’.

‘Aşteptăm cu nerăbdare strategia privind modul în care România poate atrage investiţii din fondurile structurale în baza unei politici regionale reformate’, a mai declarat Shirin Wheeler.

sursa AGERPRES

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: