Descentralizarea se va face

dragnea-si-iohannis-discuta-despre-descentralizare-si-regionalizare-la-ministerul-dezvoltarii-229047Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a anunţat marţi că transferul competenţelor şi instituţiilor către autorităţile locale se va face cu asigurarea integrală a resurselor financiare.

‘Banii vor fi transferaţi către autorităţile locale prin anexă distinctă în Legea bugetului de stat pe fiecare judeţ sau autoritate locală în parte, cel puţin pentru 2014 şi am convenit ca în anul viitor, împreună cu alte autorităţi locale şi Ministerul de Finanţe, să gândim un mecanism care să dea siguranţa că şi peste ani niciun guvern nu va putea să reţină la Bucureşti banii pentru finanţarea acestor instituţii şi să oblige autorităţile locale ca numai din fondurile proprii să trebuiască să administreze aceste competenţe’, a declarat Dragnea în urma întâlnirii cu o delegaţie a PNL la Ministerul Dezvoltării.

El a adăugat că ceea ce s-a convenit marţi va fi transpus în texte de lege şi va avea loc o discuţie şi cu Ministerul de Finanţe pentru a cuprinde în legea bugetului de stat pe 2014 acest proces de descentralizare.

Liviu Dragnea a mai spus că discuţiile de marţi au fost purtate pe baza tuturor solicitărilor care au venit de-a lungul timpului de la autorităţile locale, iar la sugestia prim-vicepreşedintelui Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis, procesul de descentralizare va fi făcut cu foarte multă cumpănire şi multă atenţie.

‘Dacă pe parcursul anului viitor vom constata că mai sunt competenţe, atribuţii sau instituţii care pot fi transferate către autorităţile locale, vom lua această decizie şi va intra în vigoare la vremea respectivă sau în 2015’, a afirmat ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

La rândul său, prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis, a declarat că şi în PNL şi în PSD există această voinţă politică privind descentralizarea şi personal este foarte mulţumit de concluziile la care s-a ajuns în urma discuţiilor de marţi.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a anunţat marţi că a căzut de acord cu prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis, asupra ministerelor de la care vor fi transferate atribuţii către autorităţile locale.

‘Am hotărât împreună care sunt ministerele de la care dorim să fie transferate atribuţii, competenţe şi chiar instituţii către autorităţile locale. De la Ministerul Sănătăţii, cu excepţia funcţiilor de inspecţie şi control, trec la consiliile judeţene Direcţia Judeţeană de Sănătate, Centrele Judeţene de Aparatură Medicală, Centrele de Diagnostic şi Tratament, Centrele Medicale şi Ambulatorii de Specialitate’, a declarat Dragnea.

El a precizat că de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vor fi descentralizate actualele Direcţii Agricole Judeţene, fără unitatea fitosanitară, Oficiile Judeţene de Studii Pedologice şi Agrofizice, Casele Agronomului, iar Camerele Agricole actuale, care sunt în subordinea consiliilor judeţene, se vor reuni într-o structură care se va numi Oficiul Judeţean Agricol şi care va trece sub autoritatea consiliului judeţean.

De la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice vor fi trecute la consiliile judeţene Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, Agenţia pentru Pescuit şi Acvacultură, iar administrarea plajelor turistice, maritime şi fluviale, a plajelor râurilor, pârâurilor şi altor structuri va fi transferată de asemenea la autorităţile locale.

‘De la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, intenţia noastră este de a trece sub autoritatea locală Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale. Am convenit împreună să avem o întâlnire cu doamna ministru Mariana Câmpeanu pentru că am înţeles că pot apărea probleme dacă se descentralizează aceste structuri şi vom avea o discuţie săptămâna viitoare pentru a vedea dacă se poate face această descentralizare’, a anunţat Liviu Dragnea.

El a mai spus că din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului vor trece la autorităţile locale Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, bazele sportive şi de tineret, taberele şcolare şi centrele de agrement, cluburile sportive şi casele de cultură ale studenţilor, care vor fi transferate în domeniul public al judeţului sau al localităţii, după caz.

De la Ministerul Transporturilor vor fi descentralizate administrarea porturilor fluviale şi s-a convenit ca societatea comercială de transport Metroul Bucureşti ‘Metrorex’ să treacă sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

‘Am discutat despre ordinea publică, am stabilit să avem săptămâna viitoare o discuţie cu ministrul Radu Stroe. De asemenea, am convenit să lucrăm până săptămâna viitoare împreună la o îmbunătăţire a Legii Poliţiei Locale, pentru ca în comunităţile din oraşe şi municipii nivelul de ordine publică să fie mai ridicat şi împreună vom găsi cea mai bună soluţie’, a declarat Liviu Dragnea.

Ministrul a mai anunţat că în ceea ce priveşte Ministerul Culturii, cu excepţia funcţiilor de inspecţie şi control, care rămân la nivel central, lucru valabil la toate ministerele, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu trece în subordinea consiliului judeţean, precum şi imobilele care reprezintă săli şi grădini de spectacol cinematografic, care vor trece în subordinea consiliilor judeţene sau locale, după caz, cu excepţia a patru cinematografe mari, pe care Ministerul Culturii doreşte să le păstreze la nivel central.

În ceea ce priveşte Autoritatea pentru turism, competenţele de autorizare şi clasificare vor trece la consiliile judeţene.

În domeniul Educaţiei Naţionale, Dragnea a mai spus că la art. 31 al. 2, care se referă la reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ de stat şi particular preuniversitar, se va adăuga învăţământul tehnic şi profesional – în care să aibă competenţe în organizarea reţelei şcolare consiliile locale.

De asemenea, palatele şi cluburile copiilor vor trece din domeniul public în domeniul public local sau judeţean, după caz, iar Cluburile Sportive Şcolare vor trece în autoritatea consiliilor locale sau judeţene.

‘Acestea sunt toate competenţele şi atribuţiile despre care am discutat să fie transferate, asta este ce au hotărât PNL şi PSD’, a mai spus Liviu Dragnea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: