Rezoluţia PE privind centrele de detenţie CIA

MAE DESPRE REZOLUŢIA PE PRIVIND CENTRELE DE DETENŢIE CIA:

O ANCHETĂ JUDICIARĂ A FOST DECLANŞATĂ, ESTE ÎN DERULARE

gratii-inchisoare-penitenciarMinisterul Afacerilor Externe precizează vineri, răspunzând solicitării Parlamentului European ‘de a deschide rapid o anchetă independentă, imparţială, cuprinzătoare şi eficientă’ cu privire la presupusa existenţă în România a unor centre de detenţie CIA, că aceste măsuri au fost deja luate.

Totodată, MAE subliniază, într-un comunicat de presă, că ‘autorităţile române nu deţin nici un fel de informaţii din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism’.

‘Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de Rezoluţia adoptată la 10 octombrie 2013 de Parlamentul European pe tema presupusei folosiri a unor ţări europene de către CIA pentru transportul şi deţinerea ilegală de prizonieri’, se arată în comunicatul MAE.

MAE afirmă că nu au putut fi produse dovezi legate de cazuri în care persoane sau agenţii străine oficiale au fost implicate pe teritoriul României în acţiuni de privare de libertate sau transport ilegal de deţinuţi.

‘Faţă de apelul adresat autorităţilor române în Rezoluţia respectivă de ‘a deschide rapid o anchetă independentă, imparţială, cuprinzătoare şi eficientă’, MAE precizează că aceste măsuri au fost deja luate, solicitarea respectivă fiind deja îndeplinită’, se arată în sursa citată.

În acest sens, o comisie de anchetă special dedicată verificării alegaţiilor invocate de Rezoluţie a fost instituită de Senatul României în decembrie 2005. Concluziile raportului pe care Comisia de anchetă l-a adoptat în 2008 arată clar că nu au existat baze secrete americane în România, adaugă MAE.

Totodată, MAE subliniază că o anchetă judiciară a fost deja declanşată şi este în derulare.

‘Autorităţile competente întreprind toate demersurile necesare pentru soluţionarea acestei cauze cu deplina respectare a principiilor statului de drept şi a drepturilor omului’, precizează MAE.

Diplomaţia de la Bucureşti dă asigurări că, în calitate de membru al comunităţii de valori occidentale, ‘România este profund ataşată statului de drept, instituţiilor democratice, promovării şi apărării drepturilor omului; în acest spirit a fost abordat dosarul acestor alegaţii de către autorităţile române responsabile’.

Premierul Victor Ponta a declarat joi că autorităţile de la Bucureşti vor face ‘ceea ce este normal pe plan european sau internaţional’ în ceea ce priveşte solicitarea Parlamentului European (PE) referitoare la demararea unei anchete independente privind regimul închisorilor CIA de pe teritoriul României.

Climatul de impunitate din jurul complicităţii statelor membre UE cu programele secrete de ‘transfer’ şi detenţie ale CIA a permis continuarea încălcării drepturilor fundamentale, aşa cum rezultă din programele de supraveghere în masă dezvoltate de SUA şi de unele state membre, se susţine într-o rezoluţie a PE votată joi în sesiunea plenară de la Strasbourg, informează un comunicat al instituţiei.

Eurodeputaţii se declară ‘foarte dezamăgiţi’ de refuzul Comisiei Europene de a răspunde substanţial la recomandările făcute de Parlamentul European în rezoluţia sa din septembrie 2012, adoptată ca urmare a lucrărilor Comisiei temporare privind acuzaţiile de utilizare a statelor europene pentru transportul şi detenţia ilegale de prizonieri. Aceste recomandări sunt reintegrate în rezoluţia din acest an. De exemplu, eurodeputaţii cer din nou Comisiei să investigheze dacă regulile UE au fost încălcate de colaborarea cu programul CIA.

sursa Agerpres 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: