Importanţa educaţiei în societate

viorel palascaDeclaraţie Viorel Palaşcă, deputat de Mehedinţi, referitoare la importanţa educaţiei în societate

În urma discuţiilor avute cu reprezentanţi ai sindicatului din învăţământ, deputatul PNL Mehedinţi, Viorel Palaşcă a vorbit, în Parlamentul României, despre problemele cu care se confruntă educaţia din România, în acest moment.

“Rolul educaţiei şi învăţământului într-o societate civilizată este esenţial pentru că educaţia contribuie la formarea şi dezvoltarea personalităţii individuale. Totodată, nivelul de dezvoltare economică al unei ţări depinde şi de nivelul de educaţie şi instruire profesională al cetăţenilor, de aceea este nevoie de o concepţie clară privind rolul educaţiei într-o societate.

Tocmai datorită importanţei acestui domeniu, Legea educaţiei naţionale a instituit caracterul de prioritate naţională al învăţământului, însă pentru a evita adâncirea decalajului faţă de învăţământul din ţările dezvoltate şi pentru a se face o reformă adevărată, trebuie ca acest sistem să fie finanţat corespunzător, în concordanţă cu importanţa pe care o are educaţia în societate.

În acest moment, personalul din învăţământ acuză o slabă finanţare a sistemului. Din această cauză, salarizarea este necorespunzătoare şi în neconcordanţă cu efortul depus de majoritatea cadrelor didactice. Acest fapt face ca învăţământul să nu fie foarte atractiv pentru toţi cei care au vocaţia de a preda şi pentru cei care doresc să urmeze sau să continue o carieră în acest domeniu.

Totodată se impune o schimbare a faptului că se pune un accent pe latura informativă a elevilor, şi mai puţin pe cea formativă, iar prin evaluarea elevilor se urmăreşte ceea ce au reţinut aceştia, şi nu capacitatea lor de a aplica practic cunoştinţele acumulate.

În acelaşi timp, este cazul ca şi salariile profesorilor debutanţi din învăţământ să fie corespunzătoare pentru ca acest mediu să devină motivant şi să atragă tineri cât mai bine pregătiţi, care, la rândul lor, să contribuie la performanţa sistemului de educaţie.

De asemenea, pentru ca acest sistem să genereze performanţă, este nevoie ca depolitizarea învăţământului să devină un fapt real, schimbările aleatorii şi lipsa de continuitate din cadrul instituţiilor şcolare nefiind benefice acestui mediu în care competenţa trebuie să primeze.

Un alt aspect extrem de important este ca statul să garanteze respectarea tuturor drepturilor dobândite prin lege, spre a fi evitate eventualele proteste sau acţiuni în instanţă.

Consider că prin implicarea instituţiilor abilitate – Guvernul României, Ministerul Educaţiei Naţionale şi autorităţi locale -, aceste probleme îşi pot găsi soluţii pentru ca învăţământul românesc să fie la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, din care şi România face parte. De asemenea, Parlamentul României are un rol major în dezvoltarea unui sistem de învăţământ eficient şi cu o finanţare adecvată. Acest lucru poate fi realizat cu prima ocazie, adică dezbaterea bugetului de stat al anului 2014.” 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: