Unele fonduri europene neutilizate, alocate pentru investiţii în şcoli

ministrul_educatiei_remus_pricopie_vine_astazi_la_braila_42128900Sumele din fondurile structurale europene pe 2007-2013 neutilizate pe anumite programe vor fi folosite pentru finalizarea proiectelor de investiţii în şcoli, a declarat vineri ministrul Educaţiei şi Cercetării, Remus Pricopie.

‘Din sumele neutilizate pe anumite programe, de exemplu transporturi sau mediu, aceste sume vor fi direcţionate către Ministerul Dezvoltării – Programul de Dezvoltare Regională – şi destinate finalizării proiectelor de investiţii, respectiv şcoli. Am discutat la începutul anului şcolar că avem 1.400 de obiective începute şi neterminate. Vom folosi atât cât se poate din această sumă şi vorbim de o sumă cuprinsă între 200 şi 350 milioane de euro. Şi din această sumă, probabil că vor merge (banii – n.r.) cu precădere către şcoli, dar este posibil să meargă şi către alte tipuri de obiective’, a precizat Pricopie, la Universitatea Politehnica Bucureşti, cu ocazia aniversării a 195 de ani de inginerie.

Cât priveşte fondurile structurale europene ce vizează perioada 2014-2020, ministrul Educaţiei a spus că sunt o serie de sume pe care Educaţia le poate accesa.

‘Avem odată componenta de resurse umane, aşa cum a fost şi în actualul ciclu, avem componenta de dezvoltare regională, unde de data aceasta avem din start 700 milioane de euro pentru infrastructura educaţională – grădiniţe, şcoli, creşe, universităţi. Avem, de asemenea, competitivitatea, unde universităţile pot accesa bani pentru proiecte de cercetare. În principal, avem agenda digitală, componenta de administraţie publică, unde la fel universităţile pot accesa bani’, a spus Pricopie.

Potrivit lui, decontările de la Bruxelles au cresc mult în acest an faţă de 2012.

‘Am reuşit să recuperăm pierderile pe actualul ciclu bugetar 2007-2013. Ca un element de comparaţie, anul trecut au fost decontate de la Bruxelles aproape 75 milioane de euro, pe POSDRU, în timp ce anul acesta au fost deja decontate 500 milioane de euro şi sper ca în anii care urmează să ştim să folosim această resursă pe această componentă atât de importantă’, a explicat Pricopie.

 La rectificarea bugetară din această săptămână, Ministerul Educaţiei a primit aproape 200 de milioane de lei în principal pentru salarii.

‘Este o diferenţă de calcul. Este absolut normal când ai sute de mii de angajaţi şi efective de elevi cu variabile de la un an şcolar la altul, este absolut normal ca în a doua parte a anului să faci această calibrare’, a menţionat ministrul Educaţiei.

sursa Agerpres

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: