Proiectul egalizării vârstei de pensionare e în dezbatere

pensionari_44090600Prima generaţie de femei ce va munci până la 65 de ani

După ce în urmă cu cateva luni, Guvernul anunţa că are în plan să crească vârsta de pensionare a doamnelor, luni, ameninţarea s-a concretizat.

Un proiect de modificare a legii prevede egalizarea vârstei de pensionare. Toate femeile născute după 1971 trebuie să muncească mai mult pentru a se bucura de pensie.

Unii barbaţi cred că vârsta e prea inaintată pentru partenerele lor, care au muncit toată viaţa şi acasă, nu doar la serviciu. Altora li se pare firesc să fie aceeaşi vârsta pentru toată lumea.

“Nu e nevoie să stea până la 65 de ani, e prea bătrână. Până iese la pensie, o ia popa”

Realitate pe care o invocă şi doamnele în apărarea lor. “E prea mult! E prea mult că şi aşa noi avem o viaţă dublă, acasă şi la serviciu! Este inuman!”

Aşadar, pensionarii de astăzi se pot considera norocoşi, faţă de generaţiile aflate la început de carieră, pe care le aşteaptă mulţi ani de muncă de acum încolo. Pe site-ul ministerului Muncii a fost pus în dezbatere proiectul care prevede ca, în câţiva ani, să fie egalizată vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor, potrivit noului acord cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană.

Vârsta de pensionare a femeilor va creşte de la 59 de ani la 60 de ani până în ianuarie 2015. Apoi, până în 2030, va atinge 63 de ani, urmând că cinci ani mai târziu să ajungă la egalitate cu cea a bărbaţilor, adică la 65 de ani.

Potrivit proiectului, primele doamne care vor ieşi din câmpul muncii la această vârstă sunt cele născute în 1971. În total, aproximativ 195.000.

Guvernul vrea să crească vârsta de pensionare ca să reducă presiunea de pe fondul de pensii care, în prezent, face faţă cu greu numărului mare de pensionari – cu 50% mai mulţi decât cei care contribuie lunar din salariu.

“Am cuprins în acordul cu FMI şi cu celelalte instituţii finanţatoare internaţionale această clauză de egalizare din motive de sustenabilitate a sistemului de pensii. Avem un deficit de circa 2 miliarde de euro”, spune Iolanda Staniloiu, purtător d cuvânt al Ministerului Muncii. Proiectul va rămâne în dezbatere publică până pe 18 noiembrie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: