Implicarea deputatului Viorel Palaşcă, în Parlament, pentru funcţionarea RAAN Drobeta Tr. Severin

palasca raanGuvernul României a stabilit, prin ordonanţă de urgenţă şi prin derogare de la unele prevederi legale, intrarea în insolvenţă a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare(RAAN) Drobeta-Turnu Severin.

Această procedură a fost justificată prin faptul că Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta-Turnu Severin este o companie strategică a economiei naţionale, care operează cu instalaţii şi substanţe pentru producerea apei grele şi a produselor conexe, cu înalt grad de periculozitate şi complexitate.

O altă decizie privind reorganizarea RAAN a fost înfiinţarea RATEN(Regia Autonomă pentru Tehnologii pentru Energia Nucleară), care are în componenţă două sucursale – Institutul de Cercetări Nucleare Mioveni (ICN) – fostă parte a RAAN Drobeta şi sucursala Centrul de Inginerie Tehnologică Obiective Nucleare Bucureşti Măgurele CITON), această lege fiind dezbătută în Parlamentul României, cuvântul deputatului PNL Mehedinti, Viorel Palaşcă fiind următorul: „Este important ca aceste institute de cercetare să fie menţinute în activitate, mai ales în perspectiva în care reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă vor fi construite. Şi pot să spun că această construcţie a celor două reactoare va fi un fapt benefic şi pentru RAAN Turnu Severin, pentru că-i va permite să-şi continue activitatea de producţie apă grea. Provocarea pentru această nouă entitate va fi identificarea şi de noi proiecte specifice în afara colaborării cu Centrala Cernavodă, iar acest nou statut le oferă cadrul necesar de acţiune.”

Subiectul RAAN Drobeta a fost discutat şi în cadrul unei dezbateri cu reprezentanţi ai BNS (Blocul Naţional Sindical), dezbatere pe tema planului de stimulare a ocupării şi a incluziunii sociale. La invitaţia liderilor de sindicat ai BNS, deputatul Viorel Palaşcă a fost prezent la această dezbatere, în cadrul căreia au fost discutate soluţii pentru eventualele disponibilizări din cadrul RAAN Drobeta.

În data de 29 octombrie 2013, în Parlamentul României, a fost dezbătut Proiectul de Lege privind reglementarea regimului juridic al apei grele preluate de către SN „Nuclearelectrica SA”. În dezbaterea acestui proiect de lege,  deputatul PNL Mehedinţi, Viorel Palaşcă a vorbit despre faptul că „prin reglementarea juridică a regimului apei grele se face un nou pas pentru dezvoltarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă şi, sigur, am auzit aici diverse opinii că această investiţie încă nu este realizată. Aş vrea, totuşi, să amintesc faptul că la sfârşitul anului 2008, practic, acordul de investiţii privind realizarea unităţilor 3 şi 4 era realizat; existau şase investitori atunci, toţi gata să pornească această investiţie. A venit guvernarea 2009-2012, practic acest proces a fost stopat. Din şase investitori, patru au plecat, au rămas numai doi şi, sigur, suntem în acest moment în faza în care dorim din nou ca această investiţie să fie realizată. Credem că prin acest act normativ se uşurează, practic, dezvoltarea acordului de asociere şi de investiţii şi suntem convinşi că în viitorul foarte apropiat, această aceste unităţi 3 şi 4 de la Cernavodă vor fi realizate. Ele constituie un segment foarte important pentru energetica nucleară românească, o energie dealtfel sigură şi fără probleme de mediu şi, de asemenea, dă o şansă în plus şi continuării activităţii de la Turnu-Severin de fabricare a apei grele, pentru încă câţiva ani de acum înainte.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: