O nouă Revoluţie pro-europeană, la Kiev

19_ucraina_reuters_54abfb1cd0Sute de mii de oameni au ieşit în stradă la Kiev, cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, după decizia acestuia dea întoarce spatele UE şi a se apropia de Rusia “os gaşca” “Revoluţie”, ‘Ruşine”, ‘Kiev, trezeşte-te” au fost câteva dintre sloganurile folosite de protestatarii care s – au adunat la cel mai mare miting antiguvernamental de la Revoluţia portocalie, din 2004 încoace. Sâmbătă, poliţiştii au folosit forţa împotriva manifestanţilor, pentru a-i dispersa, ceea ce a făcut ca opoziţia ucraineană să iasă cu şi mai mult aplomb în stradă în ziua următoare.

încercând să reducă din tensiune, Viktor lanukovici a dat publicităţii o declaraţie, înainte de manifestaţia de duminică, în care spunea că va face tot ce-i stă în putere pentru a grăbi integrarea europeană a Ucrainei. în acelaşi timp, însă, şeful statului îşi pregăteşte o vizită la Moscova. După cum a anunţat, ieri, premierul ucrainean, Mikola Azarov, la postul public de televiziune, lanukovici va merge la Moscova, imediat după vizita pe care o va face în China, săptămâna viitoare.

banda 199

Într-o mare de Albastru şi galben, culorile drapelelor ucrainean şi al UE, protestatarii au mărşăluit spre Piaţa Independenţei, penLiderii opoziţiei le-au cerut manifestanţilor din piaţa centrală să nu cedeze în faţa provocărilor.

Ucrainenii  au manifestat împotriva guvernului şi a preşedintelui Viktor lanukovici trei zile la rând pentru a asculta discursurile liderilor opoziţiei, care cereau demisia lui lanukovici. ‘Ne-au furat visul. Dacă guvernul nu vrea să respecte dorinţa poporului, nu va mai fi un astfel de guvern, nu va mai fi un astfel de preşedinte. Va fi un nou guvern şi un alt preşedinte”, a spus fostul boxer, actual lider de partid Vitalie Klitschko, în uralele mulţimii.

Opoziţia vrea grevă generală Naţionalistul Oleh Tiagnibok a cerut ca oamenii să intre în grevă generală, ‘începând de azi intrăm în grevă generală”, spunea el.

‘Copiii mei vreau să traiască întro ţară unde tinerii nu simt bătuţi”, a declarat un protestatar, Andrei (33 de ani), managerul unei companii, citat de agenţia Reuters, care a refuzat să-şi dezvăluie numele de familie, de frica unor represalii împotriva lui.

Manifestanţii s-au reunit iniţial în apropierea monumentului poetului ucrainean Taras Şevcenko, un erou naţional, şi au cerut alegeri anticipate şi reluarea procesului de apropiere faţă de UE.

Ciocniri violente cu forţele de ordine Protestele au avut însă şi o parte violentă. Autorităţile au anunţat că zeci de poliţişti şi de protestatari au fost răniţi. Sute de tineri, cu cagule sau măşti medicale, aruncau cu pietre în forţele de ordine. Manifestanţii au adus excavatoare pentru a trece de cordoanele jandarmilor, în apropierea primăriei şi a palatului prezidenţial, iar poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare împotriva participanţilor la miting. Liderii opoziţiei au cerut ca protestatarii să evite provocările şi pe cei care le cer să ia cu asalt clădirile publice.  sursa http://www.evz.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: