MOLDOVA VORBEŞTE ROMÂNEŞTE!

MOLDOVA VORBEŞTE ROMÂNEŞTE. Limba română este limba oficială a Republicii Moldova

Republica Moldova vorbeşte, în sfârşit, româneşte. Curtea Constituţională de la Chişinău a decis, joi, că limba română este limba oficială a ţării, aşa cum era prevăzut şi în Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova din 1991. Conform Constituţiei din 1994, limba oficială de stat este limba moldovenească.

moldovaPotrivit unei decizii a  Curţii Constituţionale, sintagma “limba română” echivalează cu sintagma “limba moldovenească”, din Articolul 13 al Constituţiei, relatează Timpul.md.

“Declaraţia de Independenţă constituie fundamentul juridic şi politic al Constituţiei, astfel încât nici o prevedere a acesteia din urmă nu poate depăşi cadrul Declaraţiei de Independenţă. Astfel, Curtea a conchis că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”, se menţionează în decizia CC. “Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial”, a subliniat Alexandru Tănase, preşedintele Curţii.

Curtea Constituţională a fost sesizată pe de-o parte de deputatul liberal-reformator Ana Guţu şi, pe de altă parte, de liberalii Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega.

La sfârşitul lunii martie, Guţu le-a solicitat magistraţilor interpretarea articolului 13 din legea fundamentală, cerându-le să analizeze echivalarea sintagmei “limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” din Constituţie cu expresia “limba română”. Argumentul lui Guţu, la fel ca al tuturor celor care contestă sintagma “limba moldovenească”, era caracterul ştiinţific nul al articolului, aminteşte Unimedia.


banda 99Bucurie politică la Bucureşti

„Am primit cu bucurie decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, prin care limba română este recunoscută drept limbă oficială în Republica Moldova. Sunt extrem de fericit să văd că, alături de multe decizii şi proiecte oficiale, concretizate între România şi Republica Moldova în ultima perioadă, de astăzi ne uneşte, la nivelul unei decizii oficiale, şi limba pe care o vorbim de veacuri. România şi Republica Moldova continuă, pe aceeaşi limbă, limba română, parcursul lor comun, unul care va reuşi să ne unească în interiorul spaţiului european”, a comentat Victor Ponta, la scurt timp după anunţarea deciziei de la Chişinău. “Este o decizie simbolică, ce vine să completeze veştile bune pe care cetăţenii Republicii Moldova le-au primit în ultima perioadă. Vorbim aceeaşi limbă, simţim cu acelaşi suflet, aşa că destinele noastre trebuie să fie comune, în interiorul Uniunii Europene”, a adăugat premierul.

Traian Băsescu a salutat şi el decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău, afirmând că este “un act de dreptate faţă de istoria cetăţenilor moldoveni, faţă de cei din republica Moldova care se simt români”.

“Este un act de dreptate faţă de actul de independenţă al Republicii Moldova, faţă de cetăţenii Republicii Moldova şi faţă de cei din Republicii Moldova care se simt români”, a spus şeful statului.

Potrivit acestuia, de implicaţiile deciziei de la Chişinău, care sunt “extrem de profunde”, trebuie să ţină “toate statele democratice”, inclusiv UE.

“Este una dintre cele mai mari bucurii pe care le-am avut în ultimii ani”, a spus preşedintele.

Decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova a fost “salutată cu căldură” şi la Ministerul de Externe: “Este o decizie istorică, aşa cum a fost şi cea din 31 august 1989, când la Chişinău a fost legiferată revenirea la grafia latină. Acel moment, ca şi acesta, sunt momente de cotitură pe drumul urmat de Republica Moldova prin care aceasta s-a desprins de totalitarism, alegând calea democraţiei, libertăţii şi prosperităţii în parcursul său spre Uniunea Europeană”, a tranmis biroul ministrului Titus Corlăţean.

“Cetăţenii Republicii Moldova care vorbesc şi scriu în limba română duc mai departe tradiţia strămoşilor noştri, o tradiţie păstrată vie în ciuda vitregiilor istoriei şi a celor care au încercat să facă uitată limba română pe meleagurile locuite de români. Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, limba română a devenit una din limbile oficiale ale Uniunii. Putem spune că acum, prin decizia ca limba română să fie recunoscută drept limbă oficială, Republica Moldova a făcut  un nou pas simbolic, cu implicaţii importante către Uniunea Europeană”, a mai transmis MAE.

Academia Română, alături de numeroşi savanţi şi romanişti de ambele părţi ale Prutului au argumentat de-a lungul anilor privind “frauda ştiinţifică” a impunerii sintagmei de “limbă moldovenească”.

sursa gandul.info

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: