Politici mai puţin restrictive de creditare în 2014 pentru IMM-uri

Studiu EY: IMM-urile vor beneficia de politici mai puţin restrictive de creditare în 2014

Perspectivele sectorului bancar din Europa sunt mai optimiste pentru anul 2014, mai mult de jumătate dintre instituţiile de credit aşteaptându-se ca performanţele lor să se îmbunătăţească în următoarele şase luni şi estimând creşteri ale creditării în majoritatea industriilor, inclusiv pentru IMM-uri, conform studiului EY – European Banking Barometer.

images 2Pe de altă parte, perspectivele pentru creditarea sectoarelor în care băncile sunt puternic expuse la credite neperformante, cum ar fi construcţiile şi domeniul imobiliar comercial, sunt mai puţin optimiste.

Condiţiile de creditare pentru sectorul construcţiilor şi al imobiliarelor vor fi şi mai restrictive în următoarele şase luni, în timp ce, pentru majoritatea altor sectoare, politicile de creditare se vor relaxa, chiar semnificativ în unele cazuri.

IMM-urile vor beneficia cel mai mult de aceste relaxări. Mai mult de jumătate din bănci au declarat că politicile lor de creditare pentru acest sector vor fi mai puţin restrictive, potrivit studiului.

European Banking Barometer include răspunsurile a 184 de bănci, din 11 pieţe: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Ţările Nordice, Polonia, Spania, Elveţia şi Marea Britanie.

“Cu anumite rezerve, putem spune că IMM-urile vor beneficia de cea mai mare relaxare a politicii de creditare ca urmare a îmbunătăţirii mediului economic şi a eforturilor Băncii Europene de Investiţii de stimulare a creditării în acest sector. Chiar şi în ţări precum Franţa, Austria, Olanda şi Spania, unde creditarea este considerabil mai restrictivă pentru celelalte sectoare, IMM-urile vor avea un acces mai mare la creditare în următoarele şase luni”, afirmă Steven Lewis, EY Global Banking Analyst Leader.

Alături de IMM-uri, vor beneficia de politici mai puţin restrictive de creditare sectoare precum: servicii medicale, segmentul de producţie, energie, minerit şi industrie extractivă, servicii comerciale şi profesionale, retail şi produse de larg consum, mass-media şi telecomunicaţii, conform studiului.

Băncile încep să-şi schimbe strategia

În ceea ce priveşte strategia băncilor, rezultatele sondajului reflectă o schimbare clară trecându-se de la tactica de reducere a costurilor la modele de business eficiente, ţintind cu încredere obiectivul de creştere a veniturilor.

Băncile continuă să se concentreze pe pieţele principale şi pe activităţile de bază, 42% dintre respondenţi aşteptându-se să vândă active în afara pieţei lor de origine şi 38% estimând să vândă active în afara Europei.

Băncile cu bilanţuri sănătoase încep să se concentreze, în acelaşi timp, pe creşterea veniturilor. 50% dintre respondenţi anticipează lansarea de iniţiative specifice care să le genereze creştere în următoarele şase luni, în timp ce 44% speră să acceseze finanţări de pe pieţele de capital pentru a stimula creşterea.

Băncile sunt mai puţin preocupate de criza datoriilor suverane decât erau în urmă cu şase luni. Astfel, 35% din bănci se aşteaptă ca impactul acesteia să se diminueze. Doar 16% dintre băncile din Europa estimează ca impactul crizei datoriilor suverane să crească, în comparaţie cu 35% în urmă cu şase luni.

Multe dintre instituţiile bancare anticipează că vor fi nevoite să-şi majoreze provizioanele pentru credite neperformante, din cauza operaţiunii de evaluare a calităţii activelor (AQR) de către Banca Central Europeană, în cadrul planului de evaluare a solidităţii sectorului bancar din Zona Euro ce a început deja şi va dura timp de un an.

Băncile şi-au crescut în mod constant provizioanele ca să poată acoperi pierderile anuale din credite. În acest an, în pofida îmbunătăţirii indicatorilor economici, băncile se aşteaptă să fie nevoite să continue să-şi mărească provizioanele pentru credite neperformante, mai ales din cauza procesului AQR, conform studiului.

În timp ce politicile de creditare sunt programate să se relaxeze, disponibilitatea capitalului este încă limitată, iar companiile caută alternative. În Marea Britanie, Olanda şi ţările Nordice, de exemplu, băncile se aşteaptă ca emisiunea de titluri să depăşească cererea de credite corporate.

“Se vehiculează de ceva vreme ideea că înăsprirea continuă a condiţiilor de creditare va împinge pieţele europene spre un model de finanţare asemănător cu cel american, în care companiile vor fi mai puţin dependente de creditele bancare. Cu toate acestea, adoptarea este încă neuniformă şi este clar că va fi nevoie de o schimbare culturală în rândul clienţilor companii pe măsură ce dinamica cererii şi ofertei va stimula această tranziţie”, consideră Steven Lewis.

sursa http://www.zf.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: