Anti-românismul, noua isterie europeană

Românii au devenit ţinta predilectă a populiştilor europeni, dar şi a guvernelor care încearcă să recupereze electoral pe fondul unei crize economice cu un impact social semnificativ

10antiromanism_RzV_2aa842874fDintr-un colţ în altul al Europei, discursul anti-românesc, regăsit în special la nivelul politicului prinde tot mai mult contur. împrejurările nu sunt cu totul întâmplătoare şi explică parţial retorica îndreptată împotriva ‘noilor europeni”, românii şi bulgarii: o criză economică prelungită pe bătrânul continent, ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii pentru locuitorii celor două ţări şi, cel mai important, apropierea alegerilor pentru Parlamentul European, în mai 2014.

Asaltul populiştilor de la Bruxelles, executivul comunitar a avertizat în repetate rânduri că viitorul legislativ european riscă să fie sufocat de elemente populiste şi extremiste care se hrănesc din plin cu nemulţumirile generate de criza economică.

Sondajele susţin angoasa Comisiei Europene. In Franţa, Frontul Popular al lui Marine Le Pen este creditată cu cele mai multe din intenţiile de vot, o premieră pentru un partid extremist. La adăpostul unui preşedinte socialist care a dezamăgit crunt populaţia, dar şi al unui discurs ferm anti-imigraţie, centrat pe români şi bulgari şi suprapus unei situaţii economice fragile, Le Pen a preluat iniţiativa formării de alianţe cu celelalte formaţiuni extremiste din Europa. Astfel, a bătut palma cu Geert Wilders, olandezul cel care a ţinut ani de zile România şi Bulgaria la uşa Schengen. Sesizând ascensiunea lui Marine Le Pen, Manuel Valls, ministrul francez de Interne şi cel creditat cu şanse să îi suc ceadă lui Francois Hollande în fruntea socialiştilor francezi, a declanşat o adevărată cruciadă împotriva romilor din România şi Bulgaria, aspru criticată de Bruxelles şi societatea civilă.

Acte de discriminare Cel mai virulent discurs anti-românesc, transformat într-o adevărată isterie alimentată şi de autorităţi, are loc însă în Marea Britanie.

Britanicii, de o parte şi alta a spectrului politic, se tem de o adevărată invazie a est-europenilor din ianuarie. Astfel, în acelaşi context al ascensiunii ultranaţionaliştilor din Partidul Independenţei din Marea Britanie (UKIP) condus de populistul Nigel Farage, guvernul de coaliţie de la Londra a emis semnale că vrea să restrângă accesul pe piaţa muncii pentru români şi bulgari din ianuarie, măsură denunţată de europarlamentarii români drept un act de discriminare. Londra a adoptat deja o serie de măsuri pentru limitarea accesului românilor şi bulgarilor la ajutoare sociale.

banda 149

‘Teama de români” Tot problema ajutoarelor sociale îi preocupă şi pe germani, mai ales după două verdicte date de instanţe prin care au obligat autorităţile să le plătească aceste beneficii unor familii de români care nu lucraseră şi nici nu plătiseră taxe în Germania. Presa germană a preluat imediat subiectul de la cea britanică, iar DW a scris că teama de români ia amploare. Tot mai mulţi politicieni germani cer înăsprirea libertăţii de mişcare în spaţiul comunitar pentru a contracara ceea ce mulţi numesc ‘imigraţia sărăciei”. De altfel, aşa-numitul ‘turism social”, cum îl numeşte Berlinul, este unul din motivele pentru care Germania se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen.

Mai la sud, în Italia, o grevă declanşată zilele acestea de transportatorii rutieri are o revendicare centrală: interzicerea şoferilor români care au început să facă concurenţă camionagiilor italieni. Şi în Olanda, opt din zece cetăţeni se opun deschiderii pieţei muncii pentru români şi bulgari, generând o amplă dezbatere despre introducerea de măsuri unilaterale pentru a le restrânge accesul, în care voci puternice sunt, în mod surprinzător, chiar susţinători ai partidelor pro-europene. (sursa evz.ro)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: