Câştigurile din jocurile de noroc nu vor mai fi impozitate

Guvernul a modificat Codul Fiscal, iar o serie de jocuri nu vor mai fi impozitate
Motivul modificărilor constă în dificultatea determinării câştigului obţinut de participanţii persoane fizice.

196002maximVeniturile obţinute de persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc de tip, slot-machine, videoloterie, pariuri în cotă fixă, jocuri de noroc online, jocuri caracteristice activităţii cazinourilor, precum şi celor caracteristice activităţii cluburilor de poker, nu vor mai fi impozitate, prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului obţinut de Curierul Naţional.
Având în vedere dificultăţile întâmpinate în aplicarea reglementărilor actuale referitoare la determinarea câştigului obţinut de fiecare participant persoană fizică la anumite tipuri de jocuri de noroc, se propune eliminarea din sfera impozabilă a veniturilor realizate din aceste tipuri de jocuri de noroc, se arată în nota de fundamentare a documentului.
Potrivit sursei citate, “Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a identificat o serie de neajunsuri în aplicarea prevederilor fiscale în cazul veniturilor realizate de persoanele fizice ca urmare a participării la anumite tipuri de jocuri de noroc. Astfel, s-a constatat că este dificilă determinarea venitului obţinut de participant, de la acelaşi plătitor sau organizator de jocuri de noroc pentru anumite tipuri de joc: slot-machine, videoloterie, pariuri în cotă fixă, jocuri de noroc online, jocurile specifice cazinourilor şi cluburilor de poker”.

Pariurile şi jocurile online nu vor fi impozitate, dar vor fi licenţiate

Propunerea privind neimpozitarea veniturilor realizate din participarea la anumite tipuri de jocuri de noroc va fi aplicabilă şi în cazul celor realizate din jocuri de noroc online ce vor fi licenţiate în România în perioada următoare. Precizăm că, până la acest moment, statul român nu a eliberat nicio licenţă sau autorizaţie de funcţionare pentru niciun organizator de jocuri de noroc online, se arată în nota de fundamentare a OUG.
Potrivit documentului obţinut de Curierul Naţional, “eventualele diminuări ale veniturilor bugetare rezultate din aplicarea reglementării propuse urmează a fi compensate cu încasările provenite din modificarea taxelor prevăzute de legislaţia în materie pentru desfăşurarea activităţii în domeniul jocurilor de noroc, legislaţie ce urmează a fi aplicată odată cu intrarea in vigoare a prezentei ordonanţe”.
Impactul financiar asupra bugetului de stat estimat ca urmare a aplicării proiectului de modificare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările şi completările ulterioare, este de + 34,2 mil. lei.

banda 99

De ce s-a renunţat la impozit

Realizatorii proiectului prezintă şi câteva situaţii concrete în care sunt constatate dificultăţi în aplicarea prevederilor fiscale, respectiv în determinarea câştigului la nivelul fiecărui participant şi implicit a impozitului aferent.
Astfel, o primă situaţie întâlnită în practică se referă la jocurile de tip slot-machine. Prin natura sa,  jocul de tip slot-machine presupune o activitate de scurtă durată, repetată chiar de mai multe ori pe zi, de multe ori concomitent la mai multe aparate, ori în mai multe locaţii, cu diverse câştiguri, astfel încât jucătorului nu i se poate determina câştigul.
În ceea ce priveşte jocul de videoloterie (Video Lotery Terminal -VLT), Executivul propune eliminarea din sfera impozabilă a câştigurilor de la acest tip de joc deoarece menţinerea acestui impozit generează o situaţie de concurenţă neloială între organizatorii de jocuri tip slot-machine şi loteria naţională care operează jocul de videoloterie (VLT).
În ceea ce priveşte pariurile în cotă fixă, propunem eliminarea din sfera impozabilă a câştigurilor de la acest tip de joc deoarece menţinerea acestui impozit generează o situaţie de concurenţă neloială între organizatorii de jocuri tradiţionali (land base) şi cei care vor opera pariuri în cotă fixă online.
Aceleaşi dificultăţi în determinarea câştigurilor realizate de participanţii la tipurile de jocuri menţionate anterior au fost identificate şi în cazul celor obţinute de persoanele fizice din jocurile de noroc caracteristice activităţii cazinourilor, precum şi celor caracteristice activităţii cluburilor de poker.

Ce modificare face OUG în Codul Fiscal?

Art. I. – Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 75, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
“(3) Nu sunt impozabile veniturile realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc de tip: slot-machine, videoloterie (VLT), pariuri în cotă fixă, jocuri de noroc online, jocuri caracteristice activităţii cazinourilor, precum şi celor caracteristice activităţii cluburilor de poker”. (sursa curierulnational.ro)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: