Tineri mehedinţeni pentru Europa

Anul viitor vor avea loc alegeri naţionale pentru desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European, mai exact alegerea europarlamentarilor români. România, fiind a 7-a ţară, ca mărime, din Uniunea Europeană, este reprezentată de 33 europarlamentari. Candidaţi pentru un fotoliu de europarlamentari vor fi reprezentanţi ai tuturor partidelor politice din România, fiecare cu şansele sale.

În cazul PNL, am aflat de un proiect care se numeşte “10 pentru Europa”, organizat pe linie de tineret şi studenţi şi care este prezentat după cum urmează:

“10 pentru Europa este proiectul prin care tinerii competenţi ai României vor ajunge pe lista Partidului Naţional Liberal pentru alegerile europarlamentare din mai 2014. Concursul este organizat de Tineretul Național Liberal și de Cluburile Studențești Liberale, cu sprijinul Partidului Național Liberal. Înscrierile sunt deschise tuturor participanților care întrunesc condițiile de mai jos. În cadrul selecției nu se fac discriminări pe criterii religioase, etnice sau de oricare altă natură.”

Unul dintre tineri care s-a înscris în acest proiect este din municipiul Orşova. Este inginer de profesie, are 34 de ani şi este primul tânăr, din Mehedinţi, care s-a înscris în această competiţie. Este vorba despre Florentin Bogdan Duică(foto), preşedintele TNL Orşova, pe care l-am rugat să ne spună mai multe detalii despre proiectul “10 pentru Europa”.

duica bogdanReporter: Concret, ce înseamnă programul 10 pentru Europa şi pentru ce a fost demarat?

Bogdan Duică:  Este un proiect al Partidului Naţional Liberal care şi-a propus să promoveze tinerii politicieni în vederea construirii unei cariere în acest domeniu. Noi, ca potenţiali candidaţi la alegerile europarlamentare, avem de trecut prin mai multe probe, dacă le pot numi aşa, perioadă în care vom fi votaţi de către susţinători. Competitorii au şansa să împărtăşească public ideile şi viziunile lor despre Europa respectiv strategia de dezvoltare a României în cadrul Uniunii Europene.

Rep: Ce v-a determinat să vă înscrieţi în programul 10 pentru Europa?

BD:  Chiar dacă am intrat în politică de curând, îmi doresc o carieră serioasă în acest domeniu. Consider că am toate atuurile pentru proiectul “10 pentru Europa” prin responsabilitatea cu care tratez activităţile în care sunt implicat. Îmi doresc să câştig încrederea opiniei publice, tratând oamenii cu respect şi oferindu-le şansa să îşi spună punctul de vedere.  Factorul determinant, în ceea ce mă priveşte, este consecvenţa, care, din punctul meu de vedere, este o formă de respect faţă de mine însămi în primul rând şi faţă de cei care îmi vor acorda încrederea lor. Mă pasionează acest domeniu şi mi-am propus să demarez o serie de proiecte care să-i vizeze pe tinerii români.

Rep: Care vor fi priorităţile dumneavoastră dacă veţi ajunge europarlamentar?

BD:  Sunt conştient că cele mai mari preocupări şi dorinţe ale românilor sunt adoptarea monedei euro, precum şi accesarea cât mai rapidă a fondurilor europene. România înregistrează decalaje majore faţă de ţările UE, iar în plan intern există diferenţe semnificative între regiunile ţării şi între categoriile sociale. Încă există state, vechi membre ale Uniunii Europene, care mai menţin restricţii pentru accesul românilor pe pieţele interne ale muncii. Mi-am propus să mă implic în aceste probleme şi să depun toate eforturile necesare pentru ca vocea tinerilor din România să fie auzită în Parlamentul European. Ca europarlamentar aş putea să fac publice proiectele tinerilor de pretutindeni, să dezvolt colaborarea cu Uniunea Europeană, să găsesc soluţii pentru promovarea generaţiei tinere, să îmi asum crearea unor noi perspective şi de ce nu, să îmi depăşesc propriile forţe.

Rep: Fiind tânăr, ce aţi putea face pentru tineri?

BD:  În primul rând reducerea şomajului în rândul tinerilor. Aş opta pentru o nouă strategie privind atragerea de noi locuri de muncă, investiţii, să promovăm adevăratele talente, să investim în inteligenţă şi performanţă, să dezvoltăm piaţa economică, să ne construim poziţii importante în companii de renume. Tinerii joacă un rol esenţial în realizarea acestor obiective. Educaţia şi formarea de calitate, integrarea cu succes pe piaţa forţei de muncă şi o mai bună mobilitate a tinerilor stau la baza eliberării potenţialului tinerilor de a realiza obiectivele strategiei Uniunii Europene. 

Rep: Cum vedeţi dumneavoastră colaborarea între România şi Europa?

BD:  Scopul prioritar este găsirea de soluţii pentru sprijinirea unor sectoare economice vitale care ar ajuta România să treacă mai uşor prin criză economică actuală. Ar trebui organizate o serie de seminare cu acest scop, astfel încât, toţi cei interesaţi de accesarea fondurilor europene să poată discuta cu directorii autorităţilor de management din ministere, cu reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în gestionarea fondurilor structural şi de coeziune, precum şi cu reprezentanţi ai instituţiilor de cooperare transfrontaliere. Este evident că trebuiesc găsite şi promovate cele mai bune soluţii pentru îmbunătăţirea atragerii fondurilor europene.

Rep: În contextul actual, cum vedeţi dezvoltarea României în următorii ani?

BD:  Viitorul ţării noastre înseamnă management, tehnologie şi ştiinţă unde cetăţenii vor înţelege adevăratele avantaje ale afacerilor europene. Îmi doresc şi sper ca în viitor să putem încheia parteneriate şi colaborări intense cu ţările dezvoltate din Europa. Peste câțiva ani, investiţiile strategice îşi vor spune cuvântul iar proiectele pilot în diferite domenii pentru a crea o inovare a conceptelor şi a tehnologiei vor fi la ordinea zilei. Toate acestea le vom putea avea doar dacă ne vom mobiliza şi vom înţelege cu adevărat, la nivelul decidenţilor politici, ce înseamnă Europa.

Rep: Ce mesaj le-ați trimite mehedințenilor şi romanilor în general?

BD: În primul rând să aibe încredere în mine şi mă voteze pe site-ul oficial al proiectului http://10pentrueuropa.ro/index/detaliiuser/userId/41, începând cu data de 15 decembrie, pentru că nu îi voi dezamăgi. Pe această cale vreau să le transmit și tuturor românilor că noi, tinerii, suntem singurii care mai putem schimba viitorul ţării. Trebuie să promovăm politicienii tineri, pentru că ideile şi proiectele lor sunt într-o continuă schimbare. O concepţie nouă, o idee inedită şi un efort estimabil se pot regăsi printre priorităţile Parlamentului European. Promit să lupt şi să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru ca vocea românilor şi a tuturor mehedinţenilor să se facă auzită în Parlamentul European. Sunt deschis la orice colaborare din partea dvs şi îmi pun toate speranţele într-o schimbare.

Rep: Domnule Duică, vă mulţumesc pentru timpul acordat şi sper că vom mai avea ocazia să discutăm.

BD: Şi eu vă mulţumesc! Cu siguranţă vom discuta şi alte probleme.

banda 149

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: