Adeverinţă de la ANAF pentru reţete de medicamente compensate

Medicii de familie vor să impună pacienţilor cu venituri de până la 700 de lei adeverinţă de la ANAF ca să obţină reţetă

Medicii de familie au anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că de la 15 ianuarie nu vor mai elibera reţete compensate cu 90% din lista B pentru pacienţii cu venituri de până la 700 de lei, decât dacă vor aduce o adeverinţă fiscală de la ANAF.

12131241852783750 Situaţia este generată de faptul că organele de control au depistat recent că unii pensionari beneficiau de medicamente compensate, deşi veniturile lor depăşeau plafonul stabilit prin lege, iar medicii de familie sunt traşi la răspundere.

“Pentru pacienţii cu venituri între 0-700 lei nu vom mai elibera reţete compensate cu 90% pentru medicamentele incluse la compensare cu 50% decât dacă vor duce adeverinţă fiscală de la ANAF. Nu dorim să fim organe fiscale şi să punem pacienţii pe drumuri, dar nici nu dorim să ni se impute sumele pentru aceste reţete, pentru că nu există un contract între asigurat şi asigurator. Lipsa acestui contract a determinat această situaţie şi ne-am trezit cu notificări de sute de mii de lei”, a declarat preşedintele Federaţiei Patronatelor Naţionale a Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă (foto: agerpres flux) .
Medicii de familie au ridicat şi problema sumelor pe care centrele de permanenţă trebuie să le înapoieze Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru serviciile prestate, conform unei decizii a Curţii de Conturi.

În urma unui control al Curţii de Conturi pentru perioada 2009-2011, centrele de permanenţă au primit notificări să restituie sume cuprinse între 20.000 de lei şi 120.000 de lei, a explicat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie şi responsabil pentru centrele de permanenţă din judeţe.

El a arătat că plata pentru centrele de permanenţă se făcea conform Ordinului Ministrului Sănătăţii pentru gărzi şi pentru cheltuieli de administraţie, în schimb Curtea de Conturi a făcut alte calcule.

“Medicii au respectat contractele, deci nu li se pot reţine bani. Ceea ce este grav este că imputările se fac cu dobânzi”, a adăugat dr. Gindrovel Dumitra.

Medicul a anunţat că din februarie este posibil ca aceste centre de permanenţă să se închidă dacă nu va exista nici cel mai mic semn din partea autorităţilor de rezolvare a acestei situaţii.

“Cei ce vor închide centrele vor respecta paşii legali prin denunţarea unilaterală a contractului, cu notificare scrisă cu 30 de zile anterior datei încetării contractului. Iată cum, între politicile de sănătate anunţate, nevoile pacienţilor, munca medicilor şi normalitate este încă o uriaşă diferenţă. Problemele legislative nu sunt de competenţa medicilor sau a pacienţilor, dar aceştia vor fi cei pedepsiţi”, a mai arătat dr. Dumitra.

Reprezentanţii medicilor de familie au adus în discuţie şi faptul că tot ei trebuie să elibereze reţete pentru pacienţii cu boli cronice internaţi în spital cu alte afecţiuni.

“Nu este drept, sistemul informatic integrat ar trebui să spună când se internează un pacient. Ca medic, nu ar trebui să mă intereseze să fac control fiscal”, a afirmat dr. Doina Mihăilă.

Ea a explicat că au fost situaţii când pacienţi internaţi s-au învoit de la spital şi au venit la medicul de familie pentru a-şi lua reţeta pentru boala cronică.

“Curtea de Conturi a imputat aceste reţete CNAS, iar casele de asigurări le impută medicilor! Este vorba, cel mai adesea, de pacienţi care s-au internat fără bilet de la medicul de familie. Sfidarea realităţii cunoscute care arată că pacienţii nu primesc în spital tot ceea ce au nevoie şi ceea ce au dreptul este inadmisibilă! Menţionăm că pe anumite programe pacienţii nici nu pot primi medicamentele din spital. Menţionăm, de asemenea, că am solicitat CNAS ca prin Sistemul Informatic Unic Integrat să ne avertizeze în 24 de ore dacă un pacient apare internat. Nu există prejudiciu material, căci pacienţii nu au primit din spital aceste medicamente şi aveau nevoie de ele. Ar fi o aberaţie să ajungem să trimitem pacienţii la casele de asigurări ca să ne elibereze o adeverinţă că nu figurează internat, ca să putem elibera o reţetă”, a susţinut preşedintele Federaţiei Patronatelor Naţionale a Medicilor de Familie. sursa AGERPRES  (A – autor: Florentina Ştefănescu, editor: Florin Marin)

banda 149

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: