Mită, pe întuneric

Cum luau vamesii mita, pe intuneric, la Albita: Stai oleaca sa iti dau rest!

Vamesii de la Albita trimisi in judecata de procurorii anticoruptie se fereau, in unele situatii, sa ceara explicit mita si alegeau locuri slab luminate in care sa primeasca banii, iar in alte cazuri actionau fara nicio retinere, negociau si chiar le dadeau rest celor lasati sa treaca granita.

albitaInformatiile sunt prezentate in rechizitoriul prin care Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Iasi a trimis in judecata 22 de lucratori si controlori vamali de la Biroul Vamal Albita.
Initial, pentru adunarea probelor au fost folositi doi investigatori romani sub acoperire, a caror activitate a fost insa “perceputa ca fiind suspecta” atat de catre vamesii romani, cat si de catre cei moldoveni. In aceste conditii, DNA si Centrul National Anticoruptie al Republicii Moldova au alcatuit o echipa comuna de ancheta, fiind trimis pe teren un investigator sub acoperire moldovean.
Acesta a pretins ca desfasoara activitati de coletarie pentru societati din Republica Moldova, pe traseul Chisinau – Brasov (de unde erau preluate colete de la un autocar al firmei Atlassib, care venea din Italia) si retur, si a tranzitat astfel frontiera in perioada 2.07-22.10.2013 la volanul unei autoutilitare, prin punctele vamale Albita (Romania) si Leuseni (Moldova), se precizeaza in rechizitoriu.
Potrivit procurorilor anticoruptie, activitatea investigatorului moldovean “a relevat, pe de o parte, ca de regula, urmare probabil a actiunii DNA din 2011 (ce i-a vizat exclusiv pe politistii de frontiera), lucratorii vamali din Vama Albita s-au manifestat cu prudenta in a-i pretinde in mod explicit sume de bani cu titlu de mita, adoptand un comportament disimulat pentru a-si exprima pretentiile banesti: gestica, mimica, folosirea de expresii cu subinteles, notarea sumelor de bani solicitate pe coli de hartie, stingerea luminii in momentul remiterii banilor, solicitari de descarcare a coletelor in vederea efectuarii controlului amanuntit, tergiversarea controlului etc.”, se arata in documentul citat.

Unii vamesi se ofereau sa dea si rest la mita

Pe de alta parte, au existat si situatii in care, sfidand orice instinct de autoprotectie, lucratorii vamali i-au cerut in mod explicit investigatorului diverse sume de bani, au negociat cuantumul acestora, au dat chiar rest ori i-au pus in vedere ca la trecerile ulterioare sa-si faca un obicei din a le da mita, sustin anchetatorii.
Astfel, intr-una dintre zilele cand a trecut frontiera, investigatorul s-a prezentat in vama Albita, pe sensul de intrare dinspre Republica Moldova, la volanul autoutilitarei incarcate cu pachete pentru cetatenii moldoveni aflati la munca in Italia – printre acestea aflandu-se, demonstrativ, si 11 sticle cu vin. Dupa efectuarea controlului de catre politia de frontiera, a fost preluat de catre un lucrator vamal care l-a chestionat cu privire la marfurile transportate, acesta constatand personal ca in interiorul microbuzului se afla cantitatea de 7,25 litri de vin, si nu 4,5 litri, cat declarase investigatorul.
“Ulterior, cei doi s-au deplasat la cabina vamesilor, unde inculpatul i-a cerut explicit investigatorului o suma de bani pentru a-i permite accesul in Romania”, se mentioneaza in rechizitoriu.
Solicitarea mitei, primirea acesteia si chiar si faptul ca vamesul a dat rest reies din inregistrarea convorbirii.
“Hai! Uaii, da’ cum? N-ai pregatit pana acu’?”, i-a spus vamesul investigatorului sub acoperire, indicandu-i cum sa se pozitioneze pentru a nu fi observat de alte persoane: “Misca-te mai repede! Stai mai inspre usa asa, mai sprijinit de usa! Asa!…Uai, vina mai incoace! Aiii sa-mi bag p…a”.
In aceste conditii, mai arata DNA in rechizitoriu, investigatorul i-a dat inculpatului o bancnota de 50 lei, acesta restituindu-i 30 lei (!). “Ii mult ua (…) Ii mult, stai ca-ti dau rest. Asteapta oleaca! Stai asa”, i-a spus lucratorul vamal, care i-a permis apoi intrarea pe teritoriul Romaniei cu intreaga cantitate de 7,25 litri vin dupa inregistrarea mijlocului de transport in fisa de evidenta proprie.
Un numar de 22 de lucratori si controlori vamali din cadrul Biroului Vamal Albita au fost trimisi in judecata pentru infractiuni de coruptie, in 17 decembrie, de catre procurorii DNA Iasi. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Vaslui. sursa ziare.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: