Bolile care îi lasă pe șoferi fără permis

Diabetul zaharat, afecţiunile cardiovasculare grave, tulburările neurologice, bolile mintale sau dependenţa de alcool ori de droguri sunt doar câteva dintre afecţiunile care îi pot lăsa pe şoferi fără dreptul de a conduce un autovehicul.

bolile-care-ii-lasa-pe-soferi-fara-permis-110580-1Examinarea medicală pentru permisul de conducere a devenit un motiv de stres pentru foarte mulţi şoferi. Şi nu este de mirare, având în vedere că, potrivit modificărilor survenite în Codul Rutier la începutul acestui an, eliberarea unui permis nou, cu o nouă valabilitate administrativă, se realizează numai după efectuarea unui control în unităţile medicale autorizate, iar lista afecţiunilor care sunt incompatibile cu şofatul este destul de lungă. Toate bolile interzise – atât viitorilor şoferi, cât şi celor care îşi reînnoiesc permisul – sunt cuprinse în Ordinul Ministerului Sănătăţii 1162/2010, pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Tulburările de ritm cardiac, incompatibile cu şofatul

Orice afecţiune care poate expune un şofer la deteriorarea bruscă a funcţionării sistemului cardiovascular care poate provoca alterarea rapidă a funcţiilor cerebrale constituie un pericol pentru siguranţa rutieră şi este incompatibilă cu calitatea de conducător auto, se stipulează în actul normativ citat mai sus. Astfel, persoanele care prezintă tulburări grave ale ritmului cardiac sau angină pectorală de repaus sau emoţie nu pot obţine sau reînnoi permisul de categoria B. De asemenea, pacienţii care suferă de tensiune arterială anormală, cei cu antecedente de infarct miocardic, precum şi cei care poartă stimulator cardiac pot pierde dreptul de a conduce. Aceştia îşi pot reînnoi permisul doar după examinări medicale suplimentare, mai complexe, şi cu condiţia de a efectua verificări medicale periodice.

Diabetul zaharat

Persoanele cu hipoglicemie acută care necesită ajutorul altei persoane, dar şi cei care au avut un al doilea episod de hipoglicemie acută în decursul a 12 luni nu au voie să conducă. Potrivit Ordinului MS amintit, „nu se emit şi nu se reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanţii sau conducătorii auto cu episoade repetate de hipoglicemie acută şi/sau care nu sunt deplin conştienţi de implicaţiile acesteia”. Totuşi, permisele pot fi eliberate sau reînnoite şi de către cei care suferă de diabet zaharat, însă numai în cazul în care aceştia urmează un tratament medicamentos şi doar pe baza unui aviz medical autorizat. Aceşti pacienţi au obligaţia, de asemenea, de a efectua controale medicale cel puţin o dată la cinci ani.

Tulburările de vedere, o problemă pentru şoferi doar dacă sunt grave

În cazul în care şoferul are probleme cu acuitatea vizuală, câmpul vizual, suferă de diplopie (n.r. – tullburare care constă în perceperea dublă a imaginii unui obiect), are o capacitate vizuală scăzută în condiţii de luminozitate redusă şi sensibilitate la lumina puternică şi contraste, atunci permisul poate fi acordat sau schimbat doar în “condiţii excepţionale”, iar medicul este cel care hotărăşte dacă solicitantul este apt sau nu. Normele MS limitează la opt numărul maxim al dioptriilor pe care le pot avea şoferii şi stabilesc acuitatea vizuală la 0,5. Pierderea unui ochi duce la interdicţia de a mai şofa timp de şase luni, apoi se cere un nou aviz de la oftalmolog. De asemenea, dacă sunt depistate afecţiuni oculare evolutive, şoferii au obligaţia să facă examene oftalmologice periodice.

Daltoniştii au liber la carnet

În schimb, cei care suferă de discromatopsie (n.r. – o anomalie a vederii care împiedică percepţia cromatică) nu mai este trecută în lista afecţiunilor oculare pentru care nu se poate obţine permis de conducere. Cu toate acestea, daltoniştii – după cum sunt cunoscuţi, în general, cei care au această afecţiune genetică – încă se confruntă cu reticenţa oftalmologilor, la obţinerea avizului medical. Specialiştii consideră că aceşti şoferi sunt un pericol pe şosele şi îşi dau avizul în funcţie de gravitatea bolii.

Epilepsia şi alte boli neurologice

Incompatibile cu “volanul” sunt şi persoanele care suferă de tulburări neurologice grave, asociate afecţiunilor sau intervenţiilor chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, care conduc la deficienţe motorii sau senzoriale şi afectează echilibrul şi coordonarea. Din această categorie face parte şi epilepsia. Crizele de epilepsie, precum şi alte tulburări subite ale stării de conştienţă, reprezintă un pericol real pentru siguranţa rutieră dacă apar la o persoană în timp ce conduce un autovehicul. De asemenea, anumite afecţiuni, precum malformaţiile arteriovenoase sau hemoragiile intracerebrale presupun un risc crescut de apariţie a unor crize de epilepsie, care ar putea condiţiona – în funcţie de gravitate şi frecvenţă – reînnoirea permisului auto.

Bolile mintale

Legislaţia prevede că tulburările mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecţiuni, traume ori intervenţii neurochirurgicale, retard psihic sever sau problemele comportamentale grave datorate vârstei, dar şi tulburările grave ale capacităţii de judecată, comportament ori adaptabilitate nu permit şofatul. În cazul bolilor psihice, pacienţii pot fi agresivi în trafic, neatenţi sau pot intra în panică, iar tratamentul poate da stări de somnolenţă şi scade reflexele. Cu toate acestea, sunt exceptate situaţiile în care solicitările sunt însoţite de avizul medical autorizat şi de controale periodice.

alcool_si_chei_interiorAlcoolismul şi dependenţa de droguri

Persoanele dependente de alcool sau care sunt incapabile să se abţină de la consumul de alcool atunci când se află la volan nu îşi pot reînnoi permisul auto şi nici nu îl pot obţine. Aceste persoane pot căpăta, totuşi, dreptul de a conduce, după o perioadă de abstinenţă dovedită şi numai cu condiţia unor controale medicale periodice.

De asemenea, dependenţii de substanţe psihotrope sau care nu sunt dependenţi, dar fac abuz de ele în mod regulat, nu mai au dreptul să conducă. Prevederile sunt valabile şi în cazul medicamentelor care afectează capacitatea de a conduce prin efectele secundare pe care le pot avea: somnolenţă, dureri de cap, ameţeală, scăderea reflexelor, stări confuzionale sau înceţoşarea vederii.

Handicap locomotor

Persoanele cu handicap fizic pot avea dreptul să conducă un autoturism, în anumite condiţii, cu avizul unei unităţi medicale autorizate şi după ce sunt supuse unor teste practice. Avizul medical trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară vehiculului şi dacă şoferul trebuie să poarte dispozitiv ortopedic.

Potrivit Codului Rutier, medicul de familie trebuie să sesizeze poliţia dacă un pacient aflat în evidenţa sa, care are permis de conducere, suferă de una sau mai multe dintre bolile pentru care se impune interdicţia de a conduce autovehicule. sursa www.ziuanews.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: