Poluarea Dunării din zona portului comercial Drobeta Tr. Severin, sancţionată şi monitorizată

Dig ridicat pe Dunăre de către firma amendată pentru poluarea fluviului

Angajaţii firmei Forsev, amendată de Garda de Mediu Mehedinţi după ce prin canalizarea platformei industriale s-au scurs produse petroliere în Dunăre, în zona portului comercial din Drobeta Turnu Severin, au ridicat un dig astfel încât produsele petroliere să nu se mai scurgă în fluviu.

poluare pe dunareVineri, în zona canalului de deversare al canalizării platformei Forsev din Drobeta Turnu Severin, reprezentanţii firmei au săpat cu un excavator şi au ridicat un dig în dreptul gurii de canalizare astfel încât produsele petroliere să nu se mai scurgă în Dunăre şi să fie scoase cu găleţi din gura de scurgere. (foto adevarul.ro)

“Noi în continuare monitorizăm situaţia şi acţionăm cu Spilsorb, iar cei de la Forsev au făcut un minidig pentru a nu mai permite scurgerea produsului petrolier în Dunăre, urmând să acţioneze acolo cu material absorbant şi neutralizant”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, directorul Apelor Române Mehedinţi, Cristian Mură.

Potrivit specialiştilor, măsurile luate nu rezolvă problema în totalitate, singura soluţie fiind doar vidanjarea canalizării platformei industriale.

Astfel, conducerea Forsev a contactat o firmă din Ploieşti care urmează să sosească săptămâna viitoare cu o vidanjă specială pentru astfel de cazuri, în judeţul Mehedinţi neexistând un astfel de utilaj.

În ceea ce priveşte vinovăţia producerii acestei poluări, directorul firmei Forsev nu şi-o asumă, declarând că doar în urma unei verificări atente se va stabili cu exactitate care este poluatorul.

“Noi nu lucrăm din data de 20 decembrie, abia în 6 ianuarie se va relua lucrul la Forsev. Pe 24 decembrie a fost o infiltraţie, la noi s-au căutat toate canalele, nu a fost absolut nimic. Pe 28 decembrie am fost anunţat că se găseşte la noi şi a început cu scurgere în altă parte. Eu am preluat iniţiativa pentru că nu sunt de acord cu scurgerea acestor substanţe în Dunăre, vom săpa la noi, vom vedea de unde a apărut la poarta Forsev-ului acest combustibil. Foarte importantă este eliminarea cauzei”, a spus directorul firmei Forsev, Emil Vamvu.

Firma de prelucrare a metalelor Forsev din Drobeta Turnu Severin a fost amendată de Garda de Mediu Mehedinţi cu 100.000 lei, după ce în fluviu, prin canalizarea platformei industriale, s-au scurs produse petroliere în Dunăre, în apropierea Portului Comercial din Drobeta Turnu Severin, poluarea persistând din 29 decembrie 2013.

Iniţial, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi (SGA) au intervenit cu materiale biodegradabile, dar, pentru că nu s-a putut stopa poluarea, în 30 decembrie, pe fluviu, în zona canalului deversor, la aproximativ doi metri de mal, a fost construit un baraj format din saci cu produse biodegradabile care să diminueze pericolul ca produsul poluator să se extindă pe fluviu.

Purtătorul de cuvânt al SGA Mehedinţi, Magda Someşan, a declarat, joi, că angajaţii unităţii au monitorizat în permanenţă zona poluată, iar ancheta desfăşurată a arătat că poluarea provine de la canalizarea platformei industriale din apropierea Portului Comercial Drobeta Turnu Severin.

Directorul SGA Mehedinţi, Cristian Mură, a adăugat la rândul său, că pe lângă amenda dată de Garda de Mediu, şi SGA Mehedinţi a aplicat o amendă de 35.000 lei firmei respective, aceasta urmând să suporte şi cheltuielile de intervenţie pentru limitarea efectelor poluării, până joi fiind consumate peste 800 de kilograme de material biodegradabil.

Specialiştii susţin că, cel mai probabil, poluarea provine de la rezervoare nedezafectate la timp şi care se află pe platforma respectivă.

În 24 decembrie 2013, o altă poluare cu produse petroliere s-a înregistrat pe Dunăre, în zona Portului Comercial din Drobeta Turnu Severin, în urma anchetei desfăşurate de comisarii Gărzii de Mediu societatea Cargil, care are un depozit de cereale în apropierea poltului, fiind amendată cu suma de 100.000 de lei. sursa mediafax.ro, material de Oana Mitu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: