Pietrele care cresc. Povestea trovanţilor din România

Pietrele care par să crească ca și cum ar fi vii, chiar dacă nu sunt, i-au bulversat pe oamenii de ştiinţă. Trovanţii se găsesc în satul Costeşti din România, şi reprezintă un fenoment aproape unic în lume. Cuvântul “trovant” este sinonim pentru termenul german “Sandsteinkonkretionen” , care înseamnă “nisip cimentat”. 

trovantTrovanții, forme sferice de nisip, au apărut pe pământ după o activitate seismică puternică. De fapt, cutremurele care au format aceste roci ciudate ar fi avut loc acum 6 milioane de ani. Trovanții cresc atunci când vin în contact cu apa. Pietre mici de șase până la opt milimetri ajung să măsoare până la zece metri. Unele dintre ele chiar se deplasează singure, potrivit RomâniaTv.net.

Tăiaţi în secţiune, trovanții au inele sferice și elipsoidale, similare cu cele ale trunchiurilor de copaci.

Se presupune că trovanții constau într-un miez de piatră, cu un înveliș exterior de nisip. După o ploaie torențială, pietre mai mici se formează pe cele mai mari, motiv pentru care sunt numite pietre în creștere, potrivit OddityCenter.

Există mai multe teorii, unele științifice, și unele fantastice, care explică originea și comportamentul ciudat al trovanților. Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de fenomen. Ei cred că pietrele au un conținut ridicat de minerale. Atunci când suprafața devine umedă, mineralele încep să se răspândească, şi creează o presiune asupra nisipului, presiune care îl face pe acesta să se extindă. Acest lucru face ca pietrele să “crească”.

Aceasta este doar o teorie, pentru că nu există experimente concludente sau studii de cercetare bine documentate despre aceste pietre miraculoase. Pentru moment, ele rămân o atracție turistică populară în România. “Muzeul Trovantilor” a fost inaugurat în 2004 și este acum protejat de UNESCO. sursa http://www.obiectiv.info

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: