Au descoperit un munte plin cu diamante

In luna decembrie a anului trecut, efectuadu-se cercetari de rutina in lava vulcanului Tolvachik, din Kamciatka, Rusia, specialistii de la Institutul de Vulcanologie si Seismologie local, au constatat prezenta unor cristale de diamante, fixate in magma solidificata recent.

s2.ziareromania.roCercetarile intreprinse in laboratoare de specialitate in ianuarie au confirmat primele constatari, dar au permis sa se faca si o estimare a cantitatii de diamante cuprinse in magma, producand o suprinza de proportii. Calculele efectuate prin extrapolare au aratat ca este posibil ca zona sa adaposteasca un adevarat tezaur: cateva tone de diamante, informeaza meteovesti.

Despre prezenta diamantelor in rocile vulcanice din zona se cunoaste de multa vreme. Mai mult chiar, in trecut au fost prelevate probe de lava solidificata din vulcanul Icinsk, apartinand acelaisi zone, unde insa nu s-au gasit decat fragmente mici de diamante, in general sub 0,7 mm.

Desi in cantitate mare, ele nu prezinta interes pentru industria bijuteriilor, ci doar pentru scopuri tehnologice, unde diamantul, chiar si natural, este insa mai putin pretuit.

Noua descoperire indreptateste insa vulcanologii sa presupuna ca, in lava solidificata a vulcanului Tolvachik din Lamciatka zac diamante de dimensiuni mari si in cantitati apreciabile.

Constatarea e facuta. De acum incolo, este rolul tehnologilor sa identifice mijloacele cele mai potrivite pentru extagerea lor, in conditiile care sa asigure bineinteles si protejarea mediului.

Dar rolul lor nu este usor. Regiunea Kamciatka se afla in Orientul indepartat rus, la limita estica a Siberiei, pe o peninsula situata intre stramtoare Bering, insula Sahalin si Marea Ohotsk. Brr!

Pe teritoriul insulei se afla 160 vulcani, din care 28 vulcani activi. Sub aspect economic, puntul de atractie a fost pana in prezent titeiul, zacamintele fiind apreciate la miliarde de barili.

Intrucat ban la ban trage, o noua bogatie se profilaza la orizont: diamantele. Dar si un pericol: peninsula a luat nastere ca urmare miscarilor geotectonice dintre placile Pacificului, care avanseaza sub placa tectonica a Euroasiei, cu o viteza de 8 cm pe an.  sursa ziare.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: