De ce dorm copiii finlandezi în cutii de carton?

Imaginea unui bebeluș finlandez dormind liniștit într-o cutie de carton spune povestea unei politici sociale lăudabile, care a reușit să facă din Finlanda una dintre țările cu cea mai mică rată de mortalitate infantilă din lume.

_67949268_babybox624_2Începând din anii 1930, fiecare femeie însărcinată din Finlanda, indiferent de pătura socială din care face parte, primește din partea statului o cutie de carton plină cu hăinuțe, scutece și jucării, care poate fi folosită și ca pat. Statul oferă și opțiunea unei alocații de 140 de euro însă, scrie BBC, 95% dintre femei preferă cutia, pentru că are o valoare mult mai mare.

Tradiția cutiei de carton a fost inițiată ca o măsură de prevenire a mortalității infantile, însă s-a dovedit a fi un instrument foarte util în educarea mamelor, sub numeroase aspecte. Pe măsură ce conținutul cutiei s-a schimbat, și comportamentul mămicilor s-a transformat. De exemplu, legislația prevede ca mamele care doresc să primească acea cutie să consulte un medic înainte de a patra lună de sarcină. Astfel, cutia nu doar că oferea mamelor tot ce aveau nevoie pentru bebeluș, dar le-a și educat pe femei să meargă la medic.

Apoi, s-a observat la nivel statistic că, atunci când statul a retras de pe lista obiectelor cuprinse în cutie biberoanele, mamele au început să își alăpteze mai des copiii. Și tot în direcția educării, cutiile cuprind cărți cu imagini colorate, astfel ca cei mici să prindă gustul lecturii cât mai devreme.

În plus, incluzând salteluțe și așternuturi pentru cei mici în cutia oferită ca alocație, serviciile sociale i-au educat pe părinți să nu mai doarmă în același pat cu bebelușii lor. Însă, dincolo de aceste măsuri punctuale, mesajul pe care îl transmite inițiativa cutiei pentru bebeluși este că orice copil poate avea un start egal în viață. semneletimpului.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: