Ajutoare pentru restanţierii la credite. Peste 900.000 de români vor beneficia de această măsură

Persoanele fizice cu credite la banci si cu salariu mediu net mai mic sau egal cu 1.610 lei vor putea sa obtina o reducere la jumatate a ratei, dar nu mai mult de 500 lei lunar, timp de doi ani, urmand ca dupa aceasta perioada sa beneficieze de un credit fiscal de la stat tot timp de doi ani, in valoare de 200 lei lunar.

ponta-guvern2Aceasta facilitate, care a fost anuntata luni seara de premierul Victor Ponta si care este optionala, se poate acorda tuturor persoanelor fizice, salariati sau pensionari, cu conditia de a avea un venit lunar mai mic sau egal cu salariu mediu net, de 1.610 lei, si sa nu aiba restante la plata ratelor mai vechi de 90 de zile.

Masura ar putea viza 907.000 debitori, a fost discutata cu Banca Nationala si agreata de partenerii internationali ai Romaniei, a precizat primul ministru.

Dupa aceasta perioada de doi in care un debitor poate beneficia de reducerea la jumatate a ratei, statul acorda un credit fiscal “pentru a acoperi cresterea dobanzii pentru cei doi ani de scadere a ratei”, a afirmat Ponta.

Efortul financiar al statului va fi doar in 2014 4 miliarde de lei daca toate persoanele fizice aplica pentru aceasta facilitate.

“Daca ai un credit, venituri sub 16 mil lei vechi, daca nu ai restante mai vechi de 90 de zile vei plati doar jumatate din rata, doi ani, in speranta ca peste doi ani intreaga situatie economica sa continue sa se imbunatateasca. Dupa acesti doi ani diferenta de dobanda o suporta statul din reducerea impozitului pe venit”, a explicat primul ministru.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a explicat, intr-o conferinta comuna de presa organizata la Palatul Victoria, ca orice persoana fizica ce intruneste conditiile “poate opta pentru a isi reduce pana la jumatate rata, timp de doi ani, si statul ii da peste doi ani credit fiscal de 200 de lei, aceasta e propunerea, timp de pana la doi ani”.

“Cat timp a functionat facilitatea de reducere a ratei atat functioneaza si facilitatea de credit fiscal”, a explicat acesta, adaugand ca banca nu poate mari dobanda.

Perioada de maturitate a creditului se va prelungi cu perioada de reducere a ratei, a adaugat Voinea, in opinia caruia bancile nu au “de ce sa nu fie de acord (cu propunerea guvernului), e o situatie castig – castig”.

Guvernul are in vedere, prin aplicarea acestui sistem, sa aduca in economie 4 mld lei pe an, ceea ce echivaleaza cu “o crestere suplimentara cu 1% din PIB pe doi ani”. In plus, statul castiga suplimentar din TVA 900 mil lei iar indirect revine la buget “o treime din crestere economica”.

“Lumea poate sa ramana cu bani in bunzunar. Peste doi ani, cand va trebui sa plateasca rata amanata,  statul ii da un credit fiscal. Ce-l costa azi. Ce-l costa maine – nimic. (…) Se muta lichiditatea care acum sta in sectorul bancar direct la populatie si in economie”, a argumentat el.

“Cetateanul castiga de doua ori, acum ramane cu banii in buzunar, si peste doi ani ca isi plateste rata din creditul fiscal”, a mai spus el.

  • Impactul bugetar – maximum 0,1% din PIB

Per total, mecanismul facilitatilor pentru persoanele fizice cu credite va trebui sa se incadreze intr-o anvelopa de 0,1% din produsul intern brut pe anii 2016 si 2017, pe partea de venituri fiscale, au declarat  surse apropiate negocierilor.

La valoarea actuala a PIB, aceasta insamna ca impactul bugetar total trebuie sa fie de maximum 600 de milioane de lei, cu aproximatie.

De asemenea, incepand cu aprilie 2014 urmeaza sa se instituie schema de sprijin.

Acestea sunt pana acum singurele speciicatii tehnice convenite de Guvernul Romaniei cu FMI si Comisia Europeana, detalii legate de plafonul de venituri al personelor beneficiare pana la care se va aplica sau mecanismul exact care va fi introdus urmand sa fie disctat mai departe.

Sursele au explicat un mecanism simplificat fata de cel prezentat de repreentantii Guvernului, cu urmatoarele specificatii:

  • Bancile vor fi invitate sa intre in mod voluntar in aceasta schema de sprijin pentru clientii lor cu venituri reduse.
  • Clientii respectivi vor intra voluntar in schema de sprijin.
  • Clientii care intra in program, in conditiile in care si bancile la care au credite adera la schema, vor putea beneficia de o anumita rescadentare a creditelor, pentru a le usura povara la plata.
  • In 2016 si 2017 Guvernul le va acorda eventuale facilitati fiscale sau scaderi de taxe (cel mai probabil asupra impozitului pe venit persoanelor care intra in schema).
  • O conditie esentiala pentru acordarea facilitatilor este ca persoanele beneficiare sa-si plateasca in continuare ratele la banca, sa aiba un “comportament corect” in relatia cu banca. sursa economie.hotnews.ro
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: