Sondaj de opinie. Cum stau partidele la 3 luni înainte de europarlamentare

Sondaj: românii le cer viitorilor europarlamentari să ştie limbi străine
Potrivit unei cercetări INSCOP Research, majoritatea respondenţilor consideră că principalele calităţi ale celor care vor reprezenta România în Parlamentul European trebuie să fie cunoaşterea limbilor de circulaţie internaţională şi studiile potrivite.

627x0În viziunea românilor, europarlamentarii trebuie „să cunoască limbi străine” (93,7% consideră acest lucru important şi foarte important), „să aibă studii potrivite” (92,4%) şi „să aibă experienţă politică” (86,5%), relevă un studiu realizat de INSCOP Research la comanda ziarului “Adevărul”, în perioada 16-21 ianuarie 2014. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 1.054 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.
„Românii par a valoriza mai mult experienţa viitorilor europarlamentari plecând probabil de la premisa că Parlamentul European este un loc al excelenţei, al confirmării şi maturităţii politice în care trebuie valorificate cunoştinţele şi abilităţile adunate într-o perioadă de activitate politică mai îndelungată”, spune Remus Ştefureac, director INSCOP.
PNL, în conservare. Intenţia de vot pentru alegerile europene indică uşoare modificări faţă de rezultatele măsurate la finalul anului 2013. Astfel, alianţa formată din PSD şi UNPR este cotată cu 37,1% dintre voturile exprimate (faţă de 38,8% opţiuni exprimate în noiembrie 2013).
INSCOP Research a măsurat în premieră şi intenţia de vot pentru Partidul Conservator (1,9%), care a anunţat, după încheierea etapei de culegere a datelor pentru acest sondaj, faptul că va candida pe lista PSD-UNPR. În ce măsură cele 1,9 procente ale conservatorilor se vor adăuga mecanic la cele 37,1% obţinute de PSD-UNPR este o chestiune care va fi lămurită în sondajul din luna următoare.
627x01Alianţa PSD-UNPR este urmată în clasamentul intenţiei de vot de Partidul Naţional Liberal, care îşi conservă scorul din noiembrie 2013, 20,1%, în condiţiile în care, acum două luni, am măsurat intenţia de vot pentru alianţa PNL-PC.
Pe locul al treilea în clasamentul opţiunilor de vot se situează PDL, cu 17,5% (în creştere faţă de măsurătoarea din noiembrie, când PDL înregistra 15% din opţiunile de vot). Democrat-liberalii sunt urmaţi în clasament de UDMR, 4,7% din opţiunile de vot (5% în noiembrie 2013), şi de PPDD, care coboară în premieră sub pragul de 5%, înregistrând 4,6% din intenţiile de vot (5,3% în noiembrie).
PPDD este urmat de Partidul Mişcarea Populară, cu 4,1%, comparativ cu 5,4% în noiembrie 2013 (pe date culese înainte de decizia instanţei privind înfiinţarea PMP şi de valul de noi membri înscrişi în partid), şi de Forţa Civică (4%, comparativ cu 3,9% în noiembrie 2013).
USL pierde procente. Preferinţele electoratului, în caz că ar avea loc alegeri parlamentare, se distribuie după cum urmează: USL – 56,3%, PDL – 17,7%, PPDD – 5,1%, UDMR – 4,7%, Forţa Civică – 4,5%, PMP – 4,4%, PRM – 4%, PNŢCD – 2,2%. Procentele sunt calculate din totalul celor care au declarat că s-ar prezenta la vot în cazul unor alegeri parlamentare.
627x02„Din martie 2013 până în ianuarie 2014, USL a pierdut aproape 4%, în timp ce PDL pare a fi recuperat în jur de 3% pe acelaşi interval de timp”, observă Darie Cristea, coordonator programe INSCOP. Aproximativ o treime dintre români nu ar arăta prea mare interes pentru alegerile parlamentare. Astfel, 21,7% nu ar fi hotărâţi în privinţa votului, 9,3% declară că nu ar merge la vot, iar 4% au ales varianta „nu ştiu/nu răspund”. sursa adevarul.ro

PUBLICITATE: 

RECLAMA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: