Statuia veche de 4.000 de ani se roteşte singură

Micul artefact inalt de 25 cm a stat in Manchester Museum 80 de ani si nimeni nu a observat nimic ciudat in legatura cu aceasta statueta, cel putin pana acum. Potrivit ultimelor rapoarte de la muzeu, stravechea statueta a inceput deodata sa se roteasca in cerc, singura.

egyptianstatue“Am observat intr-o zi ca se intorsese. Mi s-a parut ciudat pentru ca este inchisa si sunt singurul care are cheia”, a declarat Campbell Price, custode la Manchester Museum, pentru Manchester Evening News.

Brian Edward Cox, fizician in fizica particulelor, membru al Royal Society University Research, membru al PPARC Advancedsi profesor la University of Manchester crede ca stiinta poate explica ciudata si neasteptata miscare a statuii. Profesor Cox spune ca el crede ca miscarea se datoreaza “frictiunii diferentiale”. “Acolo unde doua suprafete – suprafata pietrei statuetei si raftul de sticla – creaza o vibratie subtila ce face ca statueta sa se roteasca .”

O alta explicatie posibila ar fi vibratiile pe care pasii vizitatorilor le creaza si care determina statueta sa se roteasca. Statuia lui Neb Sanu a fost descoperita in mormantul unei mumii si este considerata o ofranda adusa zeului egiptean Osiris.

Statueta este ceva ce a intrat in mormant impreuna cu mumia“. Bocitoarele ofereau aceste daruri la picioarele sale. Hieroglifele de pe spate cer “paine, bere si friptura”. “In vechiul Egipt se credea ca daca mumia este distrusa atunci statueta poate fi un vehicol alternativ pentru spirit”, spune Price.

Osiris a fost un zeu egiptean, identificat de obicei ca zeul vietii de apoi al lumii de jos si al mortii.

Price nu este convins ca teoria profesorului Cox poate explica faptul ca dupa zeci de ani, statuia a inceput sa se roteasca dintr-o data. “Doar a fost pe acea suprafata de cand am primit-o si nu s-a miscat niciodata pana acum. Si de ce ar face un cerc perfect in miscarea sa?”. Price roaga publicul sa viziteze muzeul pentru a vedea cu ochii lor minunea. “Ar fi extraordinar daca cineva ar putea sa rezolve misterul”, spune el. Statueta construita de catre un Neb Senu, in jurul anului 1800 i.C., a fost donata muzeului in 1933 iar de autnci si pana acum, aceasta a fost nemiscata. sursa noulpamant.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: