Descoperirea istorica facută într-o peşteră din Caraş-Severin. Analizele au confirmat ca are milioane de ani

După ce un român a descoperit un meteorit într-o peştera din Caraş-Severin, rezultatul analizelor confirmă că roca este aşa cum se credea, veche de milioane de ani.

meteoritSpecialistii au stabilit ca meteoritul a fost supus unor temperaturi de trei ori mai mari decat cele existente pe Terra si ar fi dus, odata cu caderea lui, la disparitia mai multor specii printre care si dinozaurii.

Cu o experienta de 30 de ani in explorare, inginerul chimist Marius Paniti este cel care a facut marea descoperire a meteoritului. S-a intamplat in vara lui 2012, pe cand explora Pestera de sub Carsa, din Cheile Carasului – o pestera de 1300 de metri lungime, pe doua nivele.

La un moment dat, intr-o galerie, a gasit un perete imens cu o textura neobisnuita. Si-a dat seama imediat ca este vorba despre un meteorit care s-a pastrat in conditii excelente. A trimis atunci spre analiza, mostre catre universitati si muzee celebre, dar si NASA. Primele rezultate au venit din Napoli, unde specialistii au confirmat vechimea meteoritului.

Marius Paniti, inginer: “Roca nu putea fi obtinuta la temperaturile existente pe lava terestra, deci temperaturile au fost de 2-3 ori mai mari decat temperaturile obtenibile pe pamant, aceasta este cea mai importanta dovada ca asteroidul este gasit. Vorbim de o vechime intre 90 si 160 de milioane de ani.

Cercetatorii presupun ca in ultima parte a erei Mezozoice, in urma cu peste 60 de milioane de ani, un asteroid gigant a lovit Terra. Iar la intrarea in atmosfera s-a fragmentat in mai multe bucati care au fost gasite in Golful Mexic, in desertul Sahara, Mongolia si China. Se banuia ca o parte din asteroid s-ar afla si pe teritoriul Europei, insa pana acum nimeni nu gasise vreun indiciu. Odata cu caderea lui ar fi disparut si multe specii de plante si animale, printre care dinozaurii.

Roca prinsa in peretii pesterii are cateva mii de tone si o duritate aparte, apropiata de cea a diamantului. Cel care a descoperit-o a venit la Colegiul “Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia si i-a fascinat pe elevi cu povestea ei.

Autoritatile spera ca descoperirea sa fie valorificata si in scopuri turistice, insa pana la meteorit se merge sute de metri, mai mult taras, prin galerii inguste. Meteoritul poarta acum numele celui care l-a gasit: Astrid-Paniti. sursa stirileprotv.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: