Clarificări la ITM Mehedinţi despre modificarea legislaţiei muncii

LEGISLAŢIA MUNCII, MODIFICATĂ DUPĂ NOUL COD PENAL

Dacă până acum, în anumite cazuri, textul anumitor legi din domeniul muncii nu prevedea în mod explicit până unde merge toleranţa în cazul angajatorilor găsiţi cu nereguli, după aporbarea Noului Cod Penal, lucrurile devin mai limpezi.

Astfel, acum legea spune în mod explicit că este infracţiune refuzul, fără o motivaţie solidă, al angajatorilor de a lăsa inspectorii de muncă să efectueze controlul în incinta unde îşi desfăşoară activitatea aceştia. Totodată, noua legislaţie mai spune că este infracţiune şi neprezentarea documentaţiei necesare pentru încheierea controlului de către inspectorii de muncă după ce aceştia au făcut a doua sesizare către firma respectivă. Până anul acesta, legea nu specifică în mod clar acest fapt. sursa tele2drobeta.ro

mergeani nicea„Informarea de astăzi a vizat patru acte normative pe care…le-am adus la cunoştinţă tuturor angajatorilor, pe articole, pe modificări, pe alineate tocmai pentru a putea prezenta, în mod tehnic, aceste modificări. Am încercat să avem o întâlnire mai dinamică, direct pe articole, pe încadrări acolo unde s-au modificat pedepsele minime sau maxime. Legea spune foarte clar că, constituie infracţiune refuzul angajatorului de a permite, în mod nejustificat, accesul în orice spaţiu şi teren, clădire, mijloc de transport, în vederea controlului şi aş vrea să atrag atenţia, orice inspector se află, în timpul controlului, în exercitarea unei sarcini de servici, orice angajator trebuie să-i permită accesul, altfel ne aflăm în situaţia de infracţiune şi chiar nu ne dorim să ajungem în astfel de situaţii. De asemenea, o a doua modificare importantă, foarte clar precizată în codul penal actual, este în privinţa refuzului de a se prezenta la cea de-a doua înştiinţare. Acum prevederea spune foarte clar, dacă în termen de 15 zile de la cea de-a doua înştiinţare angajatorul nu dă curs invitaţiei cu toate documentele solicitate pentru finalizarea controlului, acest lucru constituie infracţiune şi situaţia devine de conpetenţa parchetului.”, a declarat inspectorul şef al ITM Mehedinţi, Nicea Mergeani, referitor la unele modificări ale legislaţiei muncii provocate de intrarea în vigoare a noului cod penal de la 1 februarie 2014.

Întâlnirea s-a dovedit a fi benefică angajatorilor deoarece destul de mulţi dintre ei nu ştiau despre modificările impuse de noul cod penal, aceştia fiind de părere că modificările sunt binevenite chiar dacă sunt mai dure.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 13 other followers

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

Portalul de Stiri "Mehedinti"

Stiri de interes, politica, administratie, intern si extern

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: